Q Ásványvíz a Kaquntól…

ScreenHunter 27 Nov. 06 14.35A Q ásványvíz a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Natura2000 természetvédelmi terütelen elhelyezkedő Heredicse forrásból ered. Ez a kitűnő minőségű, alacsony Nátrium tartalmú, nyomelemekben gazdag ásványvíz képezi a KAQUN ivóvíz alapját is.

Mindenkinek ajánljuk!

Egészségére!

FIGYELEM: a Q Ásványvíz nem azonos a KAQUN ivóvízzel!

Összetétel 1l Q Ásványvízre vonatkozóan:

Nátrium (Na+) 5,5 mg
Kálium (K+) 1,3 mg
Magnézium (Mg2+) 26,6 mg
Kalcium (Ca2+) 138 mg
H-Karbonát (HCO3-) 403 mg
Klorid (Cl-) 4 mg
Szulfát (SO4
2-) 134 mg
Ph 7.2-7.7
Összes oldott ásványianyag tartalom: 740 mg

Hol is van a Lázbérci Tájvédelmi Körzet?

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe 3 634 hektár, ebből szigorúan védett 683 hektár. A Tájvédelmi körzet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik. A tájvédelmi körzet az Upponyi-hegységben található. 

A több mint 8 ezer hektáros Lázbérci Tájvédelmi Körzet létét elsősorban a víztározónak köszönheti. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött vízfelület. Fokozottan védett az Upponyi-szoros, a Lázbérci-víztározó vízfelülete… A több mint 8 ezer hektáros Lázbérci Tájvédelmi Körzet létét elsősorban a víztározónak köszönheti. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött vízfelület. Fokozottan védett az Upponyi-szoros, a Lázbérci-víztározó vízfelülete és az ezt övező parti sáv, az ivóvíz tisztaságának megőrzése ugyanis komoly vízvédelmi feladat. A vízben fürdeni nem, de horgászni, csónakázni lehet.

Növénytanilag a terület legértékesebb része az upponyi sziklaszoros, kiemelkedő érték a vetővirág, a hegyi ternye, a pongyola harangvirág, az erdélyi nyúlfarkfű, a szürke napvirág és sok más, a bükki sziklagyepekre jellemző növény. Egyes geológiai feltárások az egykori szarmata flóra megkövült maradványait, a sárgás és fekete levéllenyomatokat őrzik.Állatvilágának összetételét a Bükk közelsége szabja meg: sok ott fészkelő madár talál itt vadászterületet, különösen a ragadozók faj- és egyedszáma figyelemre méltó. Előfordul a vándor- és kerecsensólyom, a barna kánya, télen a gatyásölyv, és fészkel az uhu. A mesterséges vízfelületre rendszeresen táplálkozni jár a vízimadarak népes csapata.

A tájvédelmi körzet jelentőségét tovább növelik a határain elhelyezkedő községekben megtalálható kultúrtörténeti emlékek és a fokozott védelmet élvező Damasa-szakadék. Ez a tájvédelmi körzet a természetjárók kedvelt kirándulóhelye.

Szabadon látogatható.

Ha tetszett lájkold, oszd meg!
Termékek